معرفی انواع تب سنج و راهنمای استفاده از آن

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه معرفی انواع تب سنج و راهنمای استفاده از آن تعداد کلمات: 1816

معرفی انواع تب سنج

تب سنج ها یکی از اصلی ترین ابزارهای تشخیصی پزشکی است که برای سنجش دمای بدن مورداستفاده قرار می‌گیرد. این وسیله در انواع مختلفی طراحی و تولید شده و با قراردادن آن داخل دهان, گوش, روی پیشانی و زیر بغل, درجه حرارت بدن اندازه‌گیری می‌شود. اما چرا تب سنج یکی از لوازم پزشکی ضروری در منزل است و باید در هر خانه‌ای باشد؟ جواب اگرچه روشن و واضح است اما اگر از دیدی علمی‌تر به ارائه جواب بپردازیم باید گفت, تب که به معنی بالاتر بودن دمای بدن از حد مجاز برای اعضای داخلی است, یکی از بهترین سدهای دفاعی بدن در برابر ورود و یا رشد باکتری‌های مضر درون بدن می‌باشد. اما همین سد دفاعی نیز در صورت طولانی شدن مقاومت و دفاع در برابر ویروس و باکتری‌های مهاجم, خود برای بدن مضر و خطرناک خواهد شد. چراکه در آن دمای بالا, بسیاری از سلول‌های بدن دچار مشکل و اختلال در عملکرد می‌شوند. از طرفی, زمانی که فرد دچار تب و درجه حرارت بالا است, بدن او در حال فرستادن هشداری به بیرون است تا به شخص اطلاع دهد که اختلالی در اثر ورود عامل بیماری‌زا و میکروب‌های عفونی در بدن پیش آمده است که باید هر چه زودتر به آن رسیدگی شود. به همین دلیل باید با استفاده از تب سنج دمای بدن و وجود تب سنجیده شده و درمان‌های لازم, به‌موقع صورت گیرد؛ چراکه طولانی شدن تب ممکن است کشنده باشد.

انواع تب سنج

  • تب سنج جیوه ای
  • تب سنج نواری یا تب سنج پلاستیکی
  • تب سنج دیجیتالی لمسی
  • تب سنج دیجیتال پیشانی غیرتماسی 
  • تب سنج دیجیتالی غیر لمسی 
  • تب سنج دیجیتالی گوشی 
  • تب سنج دیجیتالی دهانی 
  • تب سنج دیجیتالی پستانکی

تب سنج جیوه ای

تب سنج جیوه ای یا دماسنج جیوه ای از ساده‌ترین انواع دماسنج های پزشکی است که در هر جعبه کمک‌های اولیه ‌ای حضور دارد. چراکه هم ارزان‌ترین قیمت را دارد هم راحت‌ترین روش استفاده. تب سنج جیوه ای ظاهری کاملاً آشنا برای همه دارد و هر کسی حداقل یک‌بار در مدرسه و سر کلاس علوم تجربه‌ی کار با آن را داشته است. استوانه‌ای باریک و شیشه‌ای و اغلب زردرنگ که روی بدنه آن عددگذاری شده و در انتهای استوانه مخزنی از جیوه قرار دارد. تمام انواع تب سنج جیوه ای در کل بر اساس انبساط جیوه در اثر حرارت بدن کار می‌کند. کار با تب سنج جیوه ای بسیار ساده بوده و کافیست در دهان قرارداده شود و پس از چند لحظه عددی که جیوه تا آن بالا آمده را بخوانید. طرز استفاده از تب سنج جیوه ای زیر بغل با تب سنج جیوه ای دهانی تفاوت زیادی ندارد و کافیست آن را در زیر بغل قرار دهید تا پس از جذب گرمای بدن دمای بدنتان را نمایش دهد. اما همان‌طور که میدانید جیوه, فلزی به شدت سمی و کشنده است. به همین دلیل خیلی از افراد دیگر از این نوع تب سنج مخصوصاً برای کودکان استفاده نکرده و تب سنج های دیجیتالی را جایگزین آن کرده‌اند. برای نوزادان و کودکان بهتر است از انواع ایمن‌تر تب سنج همچون تب سنج دیجیتال استفاده کنید. همین‌طور نحوه استفاده از تب سنج جیوه ای برای بزرگ‌سال با کودکان تفاوت زیادی ندارد. چراکه تب سنج جیوه ای در کل هم ساختار و هم روش استفاده‌ی ساده‌ای دارد.

تب سنج نواری پلاستیکی

تب سنج نواری اغلب برای کودکان به کار برده می‌شود. چراکه کودکان در هنگام بیماری راضی به اندازه‌گیری تب و سایر فعالیت‌های درمانی با والدین همکاری نمی‌کنند. در این شرایط تب سنج نواری بهترین گزینه برای اندازه‌گیری دمای بدن کودک و سنجش وجود عفونت و بیماری در بدن اوست. برای استفاده از تب سنج نواری تنها کافیست که آن را برای ۲۰ ثانیه روی پیشانی نوزاد یا کودک قرارداده و از روی تغییر رنگ نوار درجه حرارت را تشخیص دهیم. مفهوم رنگ‌های روی تب سنج نواری پیشانی از این قرار است که نمایان شدن رنگ سبز به معنی درست و مجاز بودن دمای بدن کودک, رنگ آبی نیم درجه بالاتر از حد مجاز و رنگ قهوه‌ای نیز نیم درجه پایین‌تر بودن درجه حرارت نوزاد از حد طبیعی آن می‌باشد. دقت داشته باشید که برای دقت بیشتر این تب سنج باید ۳۰ دقیقه از غذا خوردن, نوشیدن مایعات و یا به خانه رسیدن کودک از بیرون گذشته باشد.

انواع تب سنج دیجیتال

تب سنج زیر بغل

تب سنج دیجیتالی دقیق‌ترین نوع تب سنج است که با پیشرفت تکنولوژی, برای استفاده‌ی آسان‌تر در عین نمایش نتیجه دقیق‌تر, در شکل‌های زیر طراحی‌شده و در بازار تجهیزات پزشکی در دسترس است:

  • تب سنج دیجیتالی لمسی 
  • تب سنج دیجیتالی غیر لمسی 
  • تب سنج دیجیتالی گوشی 
  • تب سنج دیجیتالی دهانی 
  • تب سنج دیجیتالی پستانکی
  • تب سنج دیجیتالی زیر بغل 
  • تب سنج تفنگی
  • تب سنج دیجیتالی غیر تماسی یا تب سنج پیشانی

طرز استفاده از تب سنج دیجیتالی

تب سنج دیجیتالی

اساس کار تب سنج دیجیتال جذب گرمای بدن به‌وسیله‌ی سنسورهای حرارتی و سپس نمایش میزان دما است. طرز استفاده از تب سنج دیجیتالی بسته به نوع آن متفاوت بوده و هر دستگاه تب سنج طرز استفاده‌ی منحصربفردی دارد. بعلاوه در اغلب دستگاه‌های تب سنج دفترچه راهنمایی موجود است که راهنمای استفاده از محصول را به‌طور دقیق و گام‌به‌گام شرح داده و کار را ساده‌تر نموده است. بعد از تب سنج نواری که داشتن یا نداشتن تب را گزارش می‌دهد, تب سنج دیجیتال از نوع گوشی یا پستانکی انتخاب‌های خوبی برای اندازه‌گیری دمای بدن کودکان می‌باشد. زیرا ممکن است کودک در مورد به دهان گرفتن تب سنج معمولی با شما همکاری نکند. همان‌طور که ذکر شد, تمام انواع تب سنج دیجیتالی دارای سنسورهایی برای دریافت دمای بدن بوده و بر این اساس کار می‌کنند. تفاوت تب سنج دیجیتالی گوشی و تب سنج دیجیتالی دهانی, علاوه بر تفاوت محل قرارگیری سنسور در نحوه‌ی اندازه‌گیری درجه حرارت نیز می‌باشد. تب سنج دیجیتال گوش با فرستادن اشعه مادون‌قرمز به داخل کانال گوش, درجه حرارت کلی بدن را موردسنجش قرار می‌دهد. تب سنج دیجیتالی پستانکی مخصوص نوزادان است و با مکیدن سنسور تب سنج که به‌صورت پستانک طراحی‌شده دمای بدن او روی صفحه‌نمایش تب سنج اعلام می‌شود. سایر انواع تب سنج دیجیتال مانند تب سنج دیجیتالی زیر بغل, تب سنج تفنگی و تب سنج دیجیتالی غیر تماسی نیز کارکردی مشابه دارند. در مورد طرز استفاده  دقیق از انواع تب سنج باید به دفترچه راهنمای آن‌که درون جعبه‌ی دستگاه موجود است مراجعه کرده و آن را به‌دقت مطالعه کنید.

 

بیشتر بخوانید : انواع دستگاه فشارسنج

 

تب سنج کودک

اغلب والدین وقتی کودک یا نوزادشان مریض‌احوال می‌شود به‌وسیله‌ی لمس پیشانی او اقدام به سنجش دمای بدن کودک و تشخیص وجود تب در او می‌کنند. اما قطعاً استفاده از یک دماسنج برای تشخیص دقیق‌تر, انتخاب بهتری است. از این رو لازم است اگر نوزاد یا کودکی در خانه‌دارید, تب سنج مناسب نوزاد نیز تهیه‌کرده و برای موارد ضروری در دسترس قرار دهید. چراکه تب در نوزادان ممکن است گاهی بسیار خطرناک بوده و نیاز به اقدامات فوری داشته باشد. برای مثال تب بالا ممکن است نشان از وجود عفونت در بدن نوزاد و تلاش سیستم ایمنی برای مقابله با آن با بالا بردن دمای بدن و کشتن میکروب‌ها به‌وسیله گرما باشد.

تب سنج مناسب برای نوزاد و کودک

تب سنج هایی که برای نوزاد می‌تواند مورداستفاده قرار گیرد از قبیل زیر است:

  • تب سنج پستانکی: استفاده آسان‌تر ولی برای نوزادان زیر سه ماه قابل‌استفاده نیست.
  • تب سنج دیجیتال دهانی یا زیر بغل: دقیق‌ترین نوع تب سنج کودک
  • تب سنج داخل گوشی: احتمال خطا در نتیجه به دلیل وجود جرم درون گوش کودک بالاست
  • تب سنج پیشانی یا شقیقه‌ای: حرکت دادن از روی پیشانی تا شقیقه برای سنجش تب از روی عروق خونی روی پیشانی
  • تب سنج نواری: بدون نشان دادن عدد دمای بدن کودک, فقط اعلام می‌کند که نوزاد تب دارد یا خیر.

دقت کنید که در هنگام استفاده از تب سنج شقیقه‌ای پیشانی کودک باید کاملاً خشک باشد تا عرق روی نتیجه تب سنج تأثیری نگذارد. همچنین باید چند بار تب اندازه‌گیری شود تا نتیجه به دست آمده قطعی شود. اما این نوع تب سنج بهترین انتخاب برای نوزادان زیر ۶ ماه محسوب می‌شود. در هنگام استفاده از تب سنج پستانکی کودک باید ۳ دقیقه تب سنج را درون دهان خود نگهدارد که ممکن است بعضی از کودکان در این مورد با والدین همکاری نداشته باشند. پس بهترین تب سنج برای کودک را می‌توان از بین تب سنج دیجیتال دهانی یا تب سنج زیر بغل انتخاب و مورداستفاده قرار داد. 

 

بیشتر بخوانید : 20 وسیله مهم در اتاق عمل

 

تب سنج نواری

تب سنج دیواری

استفاده از این ترمومتر بسیار ساده است، به حدی که حتی می‌توانید آن را برای کودکان خود هم استفاده کنید. بر خلاف دستگاه‌های دیجیتال، این ترمومتر بدون نیاز به باتری عمل می‌کند و تنها کافی است نوار تب‌سنج را روی پیشانی قرار دهید. خرید این محصول اقتصادی است ولی دقت آن، همانند دماسنج‌های دیجیتال و حتی دماسنج‌های جیوه‌ای، بالاتر نیست. تغییر رنگ نشانگر میزان تب کودک یا بزرگسال است. رنگ سبز در این ترمومتر نمایانگر حالت سلامت است و رنگ آبی نیم درجه تب را نمایان می‌سازد. همچنین، رنگ قهوه‌ای به معنای نیم درجه حرارت پایین‌تر از حالت عادی بدن است. این ابزار پزشکی علاوه بر اینکه صرفه اقتصادی است، بیشتر برای تشخیص تب در کودکان مناسب طراحی شده است.

قیمت انواع تب سنج

تعداد زیادی از تولیدکنندگان و کشورها در سراسر جهان، انواع مختلفی از تب‌سنج‌ها را تولید می‌کنند. عوامل متعددی می‌توانند بر قیمت نهایی این محصولات تأثیر بگذارند. میان این عوامل می‌توان به کشور سازنده، برند دستگاه، دقت اندازه‌گیری دما، طول مدت دقت، کیفیت باتری، و فاصله مورد استفاده دستگاه از معیارهایی که در انتخاب بهترین مدل تب‌سنج تاثیرگذار هستند، اشاره کرد. اگرچه دقت تمامی این محصولات تقریباً یکسان است، اما قیمت آنها ممکن است با توجه به عوامل دیگر مانند کیفیت باتری، تغییر کند. برای مشاهده و خرید تب‌ سنج، می‌توانید به فروشگاه آنلاین تجهیزات پزشکی تامین شو مراجعه کنید. 

جمع‌بندی

افزایش دمای بدن می‌تواند به خطرات جدی برای سلامت افراد منجر شود و حتی به تهدید جان آنها تبدیل شود. تشخیص وجود تب در بیماران یا کودکان امری حیاتی است که تنها چند ثانیه زمان می‌برد. به همین دلیل، حضور تب‌سنج در مکان‌های عمومی و منازل اهمیت زیادی دارد. تب‌سنج‌ها به دو نوع دیجیتال و جیوه‌ای تقسیم می‌شوند که پزشکان یا افراد می‌توانند با توجه به سن بیمار، قیمت، برند و کیفیت، نوع مناسبی را انتخاب کنند. از جمله ترمومترهای دیجیتال، ترمومترهای دهانی به‌عنوان یکی از مدل‌های پرطرفدار شناخته می‌شوند. از سوی دیگر، استفاده از ترمومترهای جیوه‌ای به دلیل مشکلات در خواندن عدد، توصیه نمی‌شود. در این مقاله، سعی شده تا اطلاعات جامعی درباره انواع تب‌ سنج ارائه شود. امیدواریم که این اطلاعات به شما کمک کند تا تب‌سنج مناسبی را انتخاب کنید و از آن به بهترین نحو استفاده کنید.