بادکش درمانی چیست؟ مزایا، فواید و عوارض بادکش برای بدن

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه بادکش درمانی چیست؟ مزایا، فواید و عوارض بادکش برای بدن تعداد کلمات: 1322

یکی از کاربردهای ساده حجامت یا بادکش درمانی استفاده از آن برای مکیدن نیش حشرات یا زخم‌ها است که در شرایط خاص انجام می‌شود. این روش از دیرباز به‌ویژه برای درمان نیش زنبور و گزش حشرات توصیه شده است و هدف اصلی آن کاهش التهاب و تخلیه سموم از ناحیه آسیب‌دیده است. یکی از نخستین کاربردهای درمانی مکش، استفاده از حیواناتی مانند زالو در زالودرمانی بوده است. شواهد تاریخی نشان می‌دهد که حجامت و بادکش‌درمانی به مصر باستان و حدود قرن ۱۵ پیش از میلاد برمی‌گردد، زمانی که از شاخ حیوانات و بامبو برای بادکش استفاده می‌شد. همچنین، در طب سنتی چین نیز از مکش درمانی بهره می‌برده‌اند. امروزه، حجامت و بادکش ‌درمانی به‌عنوان روش‌های موثر و رایج در طب سنتی شناخته می‌شوند. در این مقاله از سایت تامین شو مزایای بادکش درمانی را بررسی خواهیم کرد.

بادکش درمانی چیست؟

در جواب این سوال که بادکش درمانی چیست؟ باید بگوییم بادکش درمانی که احتمالاً بیش از ۵۰۰۰ سال قدمت دارد، از چین تا کشورهای اروپای شرقی مانند بالکان و بلغارستان و همچنین مصر در شمال آفریقا رواج داشته است. در ایران نیز این روش درمانی جایگاه ویژه‌ای در طب سنتی دارد و پزشکان بزرگی مانند ابوعلی سینا، رازی و جرجانی آن را برای درمان بیماری‌ها و دردهای مختلف توصیه می‌کردند. امروزه نیز مراکز معتبری در ایران به انجام درمان‌های طب سنتی از جمله بادکش درمانی مشغول هستند. بادکش درمانی یا کاپینگ، یک روش قدیمی است که توانایی درمان طیف وسیعی از بیماری‌ها را دارد و به‌طورکلی می‌تواند بر حال عمومی فرد، چه از نظر ذهنی و روانی و چه از نظر جسمی و فیزیکی، تأثیر مثبت بگذارد. اطبای سنتی بر این باورند که بادکش، حتی در مواردی که داروها ناتوان از درمان هستند، می‌تواند به بیماران کمک کند و عملکردی برابر یا حتی بهتر از آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌ها داشته باشد. این تکنیک ساده، ارزان و کارآمد است و یادگیری آن می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی و افزایش سلامت فردی کمک کند.
در زبان عامیانه، بادکش درمانی به "لیوان انداختن" معروف است و امروزه با نام حجامت گرم و خشک شناخته می‌شود. در بادکش گرم، با ایجاد حرارت در فنجان‌ها، خلأیی در پوست ایجاد می‌شود که خون راکد را جدا می‌کند. فنجان‌ها معمولاً از جنس سفال، شیشه، پلاستیک یا سیلیکون هستند. در بادکش خشک، از دستگاه‌های مکش برای ایجاد خلأ استفاده می‌شود و اغلب از فنجان شیشه‌ای به دلیل امکان مشاهده و کنترل وضعیت پوست توسط پزشک یا درمانگر بهره می‌گیرند. بادکش درمانی یکی از روش‌های مهم درمانی در طب سنتی و طب سوزنی (چینی) است که سابقه‌ای چندهزارساله دارد. از گذشته‌های دور، حکیمان و اطبای مشرق زمین از این روش برای درمان بسیاری از بیماری‌ها و دردها استفاده می‌کردند. در طب سنتی چین نیز، تلفیقی از بادکش درمانی و طب سوزنی به کار می‌رود تا تأثیر درمانی این روش‌ها افزایش یابد.
 

نحوه کار بادکش چگونه است؟

بادکش درمانی چیست

بادکش درمانی از طریق ایجاد مکش و فشار منفی، تأثیرات مثبتی بر بدن می‌گذارد. این مکش باعث می‌شود که بافت‌های نرم بدن که با لیوان در تماس هستند، به داخل لیوان کشیده شوند. این فرایند منجر به افزایش جریان خون به ناحیه موردنظر می‌شود، زیرا بدن برای برقراری تعادل، خون بیشتری را به این ناحیه می‌فرستد. خونی که به این ناحیه حمله می‌کند، معمولاً غلظت کمتری نسبت به خون محیط اطراف دارد و این تفاوت غلظت به دفع سموم از بدن و بهبود گردش خون کمک می‌کند.
افزایش گردش خون به ناحیه تحت درمان باعث تسکین درد و التهاب می‌شود و همچنین سیستم ایمنی بدن را فعال‌تر می‌کند، چرا که خون تازه و غنی از اکسیژن و مواد مغذی به‌سرعت به مناطق آسیب‌دیده می‌رسد و بهبود بافت‌ها را تسریع می‌کند. این ترکیب از مکش و افزایش جریان خون در نهایت منجر به دفع سموم و تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود و به‌طورکلی حال عمومی فرد را بهبود می‌بخشد.
 

افزایش گردش خون با بادکش درمانی

هنگامی که خون به ناحیه زیر لیوان بادکش مکیده می‌شود، گردش خون موضعی افزایش می‌یابد. این افزایش جریان خون نه‌تنها به سطح پوست محدود نمی‌شود، بلکه به لایه‌های عمیق‌تر از جمله عضلات نفوذ می‌کند و به سلول‌ها کمک می‌کند تا فرایند ترمیم و بازسازی را سریع‌تر انجام دهند. این افزایش جریان خون باعث تسریع فرایند گرانولاسیون (تشکیل بافت همبند جدید) و آنژیوژنز (تشکیل رگ‌های خونی جدید) در طول بهبود زخم می‌شود. تمام این فرایندها به بهبود آسیب‌های بافت نرم، کاهش تنش عضلانی و کاهش درد کمک می‌کند.
بادکش همچنین با کشیدن خون به سطح پوست، باعث گشاد شدن شدید مویرگ‌ها و در نهایت پارگی آن‌ها می‌شود که این پدیده به‌صورت کبودی‌های مشخصی روی پوست ظاهر می‌شود. پارگی مویرگ‌ها منجر به خونریزی میکروسکوپی می‌شود که مکانیسمی به نام "خودکار درمانی" را فعال می‌کند. در این فرایند، خون که از مویرگ‌ها نشت کرده، توسط بدن مجدداً جذب می‌شود. اعتقاد بر این است که این فرایند سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کند و به تقویت خاصیت درمانی بدن کمک می‌کند. این مکانیسم باعث می‌شود که بدن به‌صورت خودکار به بهبود و ترمیم مناطق آسیب‌دیده پرداخته و عملکرد درمانی بادکش را تقویت کند.
 

بادکش درمانی و کاهش درد بدن

بادکش درمانی به دلیل توانایی خود در تسکین درد شهرت زیادی دارد. این روش می‌تواند آستانه تحمل درد در منطقه تحت درمان را افزایش دهد. یکی از نظریه‌های رایج درباره چگونگی کاهش درد از طریق بادکش، "تئوری تحریک متقابل" است. بر اساس این نظریه، ناراحتی و دردی که از اعمال بادکش در یک ناحیه ایجاد می‌شود، می‌تواند باعث کاهش درد در محل اصلی آسیب یا درد شود. همچنین، بادکش نشان داده که می‌تواند نقاط طب سوزنی را فعال کند؛ این نقاط در طب سوزنی برای کاهش درد از طریق چندین مکانیزم مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.
بادکش درمانی همچنین می‌تواند اعصاب عضلات را تحریک و فعال کند. با این تحریک، سیگنال‌های عصبی به نخاع ارسال می‌شوند و در این فرایند، انتقال‌دهنده‌های عصبی آزاد می‌شوند که مانع از ارسال پیام‌های درد به مغز می‌گردند. علاوه بر این، تحریک این نقاط می‌تواند باعث ترشح موادی مانند اندورفین‌ها و سروتونین شود که به طور طبیعی به کاهش درد کمک می‌کنند.
مشابه با طب سوزنی، بادکش نیز می‌تواند الیاف عصبی خاصی را تحریک کند که مسئول کاهش و مهار درد هستند. همچنین، بادکش با شل کردن چسبندگی بین عضلات، فاسیا (بافت همبند)، و پوست، به تسکین درد کمک می‌کند. بادکش با بلند کردن فاسیا از عضلات، باعث کاهش سفتی و شل شدن عضلات می‌شود. تجمع اسیدلاکتیک در عضلات که معمولاً باعث ایجاد درد می‌شود، در عضلات راکد بیشتر اتفاق می‌افتد. بادکش با افزایش جریان خون به این عضلات، اسیدلاکتیک را از بدن دفع می‌کند و به کاهش درد کمک می‌نماید.
 

چه افرادی نباید بادکش درمانی انجام دهند؟

این گروه‌ها باید از انجام بادکش درمانی خودداری کنند یا با احتیاط و تحت‌نظر پزشک انجام دهند:

  • زنان باردار
  • زنان در دوره قاعدگی
  • افراد مسن
  • بیماران سرطانی
  • افراد دچار شکستگی استخوان
  • افراد با سابقه سکته مغزی
  • کسانی که دچار آفتاب‌سوختگی شده‌اند
  • افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و کلیوی
  • کودکان زیر ۴ سال
     

کبودی بادکش چقدر میمونه؟

بادکش درمانی

کبودی‌های حاصل از حجامت و بادکش کردن معمولاً 10 روز تا 2 هفته روی پوست باقی می‌مانند. پزشکان معتقدند طی چندهفته‌ای که درمان‌های مکرر با بادکش ادامه دارد با برطرف‌کردن سکون، کبودی کمتر می‌شود. این نشان‌دهنده نتیجه موفقیت آمیز در بادکش کردن است.

 

سوالات متداول
1. بادکش درمانی چیست و چگونه کار می‌کند؟
توضیحی از فرایند و مکانیسم اثر بادکش درمانی که از طریق ایجاد مکش و افزایش جریان خون به بهبود درد و التهاب کمک می‌کند

2. فواید و مزایای بادکش درمانی برای بدن چیست؟
شامل توضیحی از تأثیرات مثبت بادکش بر کاهش درد، بهبود گردش خون، تقویت سیستم ایمنی و کمک به دفع سموم از بدن

3. چه کسانی نباید از بادکش درمانی استفاده کنند؟
اشاره به گروه‌های خاصی مانند زنان باردار، بیماران قلبی و کلیوی و افرادی که ممکن است برایشان بادکش درمانی مناسب نباشد.