بهترین درمان برای عفونت واژن

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه بهترین درمان برای عفونت واژن تعداد کلمات: 2110

عفونت واژن یکی از بیماری‌های التهابی شایع در زنان است که تقریباً یک سوم زنان در طول عمر خود با آن مواجه می‌شوند. علت اصلی این التهاب معمولاً عفونت‌های باکتریایی یا عدم تعادل در بیوم طبیعی باکتری‌های واژن است. برای تشخیص دقیق و درمان مناسب عفونت واژن، بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنید. در ادامه این مطلب از سایت تامین شو، با ما همراه باشید تا با انواع، علائم، علت‌ها، خطرات احتمالی، بهترین درمان برای عفونت واژن و پیشگیری از عفونت واژن آشنا شوید و به پاسخ سؤالات خود در این زمینه برسید.

عفونت واژن چیست؟ 

بهترین درمان برای عفونت واژن

عفونت واژن یکی از مسائل شایع در زنان است که تقریباً هر زنی حداقل یک‌بار در طول عمر خود با آن مواجه می‌شود. واژن، بخشی از دستگاه تناسلی زنانه است که دارای یک مجرای عضلانی با غشای مخاطی است که از دهانه رحم شروع می‌شود. طول واژن معمولاً بین ۸ تا ۱۷ سانتی‌متر بوده، اما تنها دهانه آن قابل‌مشاهده است. به دلیل حساسیت ناحیه واژن، احتمال ابتلا به عفونت در این منطقه افزایش می‌یابد؛ بنابراین، هرگونه علائم و نشانه‌های عفونت را باید جدی گرفت و بلافاصله به پزشک زنان مراجعه کرد. واژینیت یا التهاب واژینال ناشی از عدم تعادل مخمرها و باکتری‌های موجود در واژن است. زمانی که فرد به عفونت واژن مبتلا می‌شود، معمولاً با ترشحات غیرعادی، سوزش، خارش و درد مواجه می‌شود. همچنین، بوی ناحیه واژینال نیز تغییر می‌کند و ممکن است بوی نامطبوعی احساس شود.

عفونت واژن چطور ایجاد میشود؟

این عفونت انواع مختلفی دارد و ممکن است منشأ باکتریایی، مخمری (قارچی) یا ویروسی داشته باشد. برخی افراد ندانسته فکر می‌کنند که تنها ارتباط جنسی منجر به عفونت واژن می‌شود، اما واقعیت این است که عفونت واژینال ممکن است به دلایل متعددی از جمله بیماری‌های مقاربتی ناشی شود. عدم رعایت بهداشت، به‌خصوص در دوران قاعدگی، می‌تواند یکی از عوامل ایجاد عفونت واژینال باشد.
عفونت‌های مخمری و قارچی ممکن است بدون داشتن رابطه جنسی ایجاد شوند و باعث تولید ترشحات سفید، غلیظ و متراکمی شوند که در ادامه به آنها پرداخته خواهد شد. سیستم ایمنی بدن معمولاً قادر به مقابله با این نوع عفونت‌ها است و آنها را کنترل می‌کند. بااین‌حال، در صورت ضعف سیستم ایمنی بدن، احتمال ابتلا به عفونت واژن مخمری یا قارچی بیشتر است. علل دیگری از جمله تغذیه نامناسب، عدم رعایت بهداشت، استرس، سرماخوردگی و مصرف غیرضروری آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توانند به ایجاد عفونت قارچی واژن منجر شوند. برخی ترکیبات شیمیایی موجود در اسپری‌ها، صابون و شامپوها و حتی لباس‌های زیر می‌توانند پوست حساس ناحیه واژن را تحریک کرده و عفونت را فراهم کنند.

بیشتر بخوانید: دلایل درد در زمان رابطه جنسی و راه های رفع آن

انواع عفونت واژن

انواع عفونت واژن

در ادامه مقاله انواع عفونت واژن و بهترین درمان برای عفونت واژن را به‌صورت کامل بررسی خواهیم کرد.

عفونت باکتریایی واژن

در این نوع عفونت واژن زنان، معمولاً ترشحات واژن تغییر رنگ می‌دهند و معمولاً سفید مایل به خاکستری یا زرد هستند. این ترشحات، اغلب، با بوی نامطبوعی همراه‌اند که ممکن است برای فرد ناراحت‌کننده باشد.

عفونت قارچی واژن

عفونت واژن قارچی در زنان معمولاً با خارش واژن همراه است. در این حالت، ترشحات واژن به شکل پنیری، غلیظ و سفید تغییر می‌کنند.

تریکومونیازیس (Trichomoniasis)

تریکومونیازیس یک نوع عفونت واژنی در زنان است که با خارش واژنی و ترشحات بدبو همراه است. در زمان ابتلا به این بیماری، ترشحاتی به رنگ زرد مایل به سبز و با ظاهر کف مانند از واژن خارج می‌شود.

علائم عفونت واژن در زنان

علائم شایع عفونت واژن شامل:

  • خارش واژن
  • تغییر در میزان ترشحات خارجی از واژن (مانند افزایش یا تغییر در رنگ و بو)
  • سوزش هنگام ادرار کردن
  • سوزش و تحریک در واژن
  • درد هنگام ادرار کردن
  • درد و تحریک در واژن هنگام برقراری رابطه جنسی
  • خونریزی یا لکه‌بینی در واژن

این علائم ممکن است به‌صورت همزمان یا جداگانه در عفونت‌های واژنی مختلف مشاهده شوند. در صورت تجربه هر یک از این علائم، مشاوره با پزشک برای تشخیص و درمان مناسب الزامی است.
 

علت های ایجاد عفونت واژن

عفونت واژنی در زنان ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. از شایع‌ترین عوامل مؤثر در بروز عفونت واژن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • باکتری‌ها: کاهش میزان باکتری‌های مفید و افزایش باکتری‌های زیان‌آور می‌تواند در ایجاد واژینیت نقش داشته باشد.
  • قارچ‌ها: قارچ Candida albicans یکی از انواع قارچ‌هایی است که می‌تواند عامل واژینیت قارچی و برفک دهان باشد.
  • ترانسمیسیون جنسی (تک‌یاختگان): انتقال تک‌یاختگان، به‌ویژه از طریق رابطه جنسی، می‌تواند عامل ایجاد واژینیت باشد.
  • کاهش سطح هورمون استروژن: در دوره‌هایی مانند یائسگی، بارداری، و شیردهی، کاهش سطح هورمون استروژن ممکن است باعث خشکی مهبل و در نتیجه آتروفی و التهاب واژن شود. این عوامل می‌توانند به‌صورت جداگانه یا ترکیبی با یکدیگر در بروز عفونت واژنی نقش داشته باشند. برای تشخیص دقیق و درمان مناسب، بهتر است با پزشک مشاوره کنید، به‌ویژه اگر علائم عفونت واژنی را تجربه می‌کنید.

حساسیت نیز یکی از دلایل مبتلا شدن به عفونت واژن در بانوان است:
مصرف برخی از محصولات و شوینده‌های معطر و حاوی مواد شیمیایی ممکن است باعث بروز حساسیت و التهاب در منطقه واژن شود. از جمله عوامل مؤثر در ایجاد حساسیت و التهاب واژن می‌توان به استفاده از صابون‌های عطری، دوش واژینال، و استفاده از لباس‌های تنگ و نخی اشاره کرد. در برخی موارد، ممکن است علت التهاب واژن ناشناخته باشد که به‌عنوان عفونت واژن غیراختصاصی شناخته می‌شود. این وضعیت ممکن است برای خانم‌ها در هر سنی اتفاق بیفتد، اما بیشتر در دخترانی که هنوز به سن بلوغ نرسیده‌اند دیده می‌شود.

راه های پیشگیری از عفونت واژن

برای پیشگیری از عفونت واژن، به موارد زیر توجه کنید: 

  • رعایت بهداشت شخصی به طور کامل، به‌ویژه در منطقه تناسلی یکی از بهترین راه‌های پیشگیری از عفونت است.
  •  استفاده از کاندوم در هنگام برقراری رابطه جنسی به‌منظور کاهش خطر انتقال عفونت‌ها.
  • پوشیدن لباس زیر از جنس نخی و تنفس‌پذیر.
  • اجتناب از استفاده از شلوارهای تنگ که ممکن است منجر به تهوع و عدم تنفس در منطقه تناسلی شوند.
  • استفاده نکردن از صابون‌های عطری و دوش واژینال که می‌توانند تعادل pH منطقه واژن را به هم بزنند و عفونت را تحریک کنند.

نکات بالا بهترین راه‌های پیشگیری از عفونت است. این نکات می‌توانند به شما کمک کنند تا از عفونت واژن جلوگیری کنید و سلامت منطقه تناسلی خود را حفظ کنید.

عوارض عفونت واژن

عفونت واژن می‌تواند به مشکلات جدی‌تری منجر شود. به‌عنوان اصلی‌ترین عوارض آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احتمال ابتلا به HIV: عفونت واژن می‌تواند زیرساخت‌های لازم برای انتقال ویروس HIV را فراهم کند.
  • احتمال ابتلا به التهاب لگن: عفونت واژن می‌تواند باعث التهاب و عفونت در مناطق دیگر مانند رحم، لوله‌های فالوپی و تخمدان‌ها (التهاب لگن) شود.
  •  احتمال نازایی در زنان: عفونت واژن می‌تواند باعث اختلال در باروری و نازایی شود.
  • احتمال سقط جنین: در برخی موارد، عفونت واژن ممکن است در طول دوره بارداری منجر به سقط جنین شود.

بی‌توجهی به عفونت واژن می‌تواند منجر به گسترش آن و درگیری رحم و مجاری آن شود؛ بنابراین، جلوگیری از عفونت واژن اهمیت بسیاری دارد و به‌ویژه در پیشگیری از عواقب جدی‌تر آن باید همیشه دقت شود.

 

بیشتر بخوانید: آموزش استفاده از کیت تخمک گذاری 

درمان دارویی عفونت زنان

 

 

درمان دارویی عفونت واژن به عنوان بهترین درمان برای عفونت واژن شناخته میشود و بسته به نوع عامل بیماری‌زا (مانند قارچ یا باکتری) متفاوت است. به همین دلیل است که تشخیص دقیق و درست از سوی پزشک بسیار اهمیت دارد. مصرف داروها برای درمان عفونت واژن تنها باید به تجویز و نظارت پزشک باشد. استفاده نادرست یا نامناسب از داروها می‌تواند عوارض جانبی جدی و یا ایجاد مقاومت دارویی در بیماری‌زا به دنبال داشته باشد؛ بنابراین، همیشه مهم است که در صورت مشاهده علائم عفونت واژن، با پزشک خود مشورت کنید و داروها را تنها طبق توصیه او استفاده کنید.

درمان عفونت واژن با داروی مترونیدازول

برای درمان عفونت‌های مختلف واژن با استفاده از مترونیدازول، روش‌ها و دستورات درمانی ممکن است متفاوت باشند:

برای عفونت تریکومونایی (عفونت واژنی با تریکوموناس واژینالیس):

قرص مترونیدازول ۵۰۰ میلی‌گرم را هر ۱۲ ساعت برای هر دو نفر به طور همزمان تجویز می‌شود. این درمان معمولاً برای ۷ روز ادامه دارد. توصیه می‌شود همسر یا شریک جنسی نیز همزمان درمان شود تا جلوگیری از بازگشت عفونت.

اپلیکاتور واژینال قرص فن طب

عفونت واژن یکی از شایع‌ترین دلایل مراجعه زنان به پزشک است. درمان این نوع عفونت معمولاً با استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها صورت می‌پذیرد، اما به دلیل عوارض ممکن از این داروها، استفاده از کرم‌ها یا قرص‌های واژینال متداول شده است. اپلیکاتور که یک ابزار پزشکی است، برای واردکردن این قرص‌ها یا کرم‌ها به داخل واژن استفاده می‌شود، زیرا این روش باعث جذب سریع‌تر مواد دارویی در بدن می‌شود. به دلیل مشکلات بهداشتی احتمالی که ممکن است از استفاده مکرر از این محصولات به وجود آید، اپلیکاتور قرص واژینال اغلب از جنس پلاستیک ساخته شده و به‌صورت یک‌بار مصرف تولید می‌شوند.
اپلیکاتورها به دلیل امکان تخلیه دقیق دوز مواد دارویی، جزء رایجی در درمان‌های واژینال محسوب می‌شوند. شیاف واژینال نیز داروهای جامدی هستند که با استفاده از یک اپلیکاتور خاص، به داخل واژن وارد می‌شوند و به‌سرعت از طریق جذب در بدن اثربخشی دارند. این شیاف‌ها به دلیل ذوب شدن در داخل بدن و ورود مستقیم به جریان خون، از داروهای خوراکی سریع‌تر عمل می‌کنند.

برای عفونت واژینوز باکتریایی (باکتریال واژینوز)

یکی از بهترین درمان برای عفونت واژن پماد مترونیدازول است که به وسیله یک اپلیکاتور به مدت یک هفته در شب مورد استفاده قرار می‌گیرد. اپلیکاتور باید به‌دقت و با رعایت دستورالعمل‌های پزشکی استفاده شود تا دارو به طور مؤثر به منطقه واژن تحریک شود و عفونت درمان شود. در هر دو مورد، استفاده از مترونیدازول باید تحت نظارت پزشک باشد و به‌دقت دستورالعمل‌های پزشکی باید رعایت شود تا درمان بهینه انجام شود و عوارض جانبی کمتر شود.

اپلیکاتور واژینال کرم فن طب

بهترین درمان برای عفونت واژن

اپلیکاتور کرم واژینال که یک ابزار پزشکی است، برای وارد کردن این قرص‌ها یا کرم‌ها به داخل واژن استفاده می‌شود، زیرا این روش باعث جذب سریع‌تر مواد دارویی در بدن می‌شود. به دلیل مشکلات بهداشتی احتمالی که ممکن است از استفاده مکرر این محصولات به وجود آید، اپلیکاتورها اغلب از جنس پلاستیک ساخته شده و به‌صورت یک‌بار مصرف تولید می‌شوند. یکی از دلایل شایع استفاده از اپلیکاتورها، امکان تخلیه کرم به میزان دلخواه و با دوز مورد نظر است. همچنین، دهانه اپلیکاتور به طور کاملاً مناسب با دهانه تیوب کرم تنظیم شده است که این امر باعث اطمینان از دقت و کارایی در اعمال دارویی می‌شود.

درمان عفونت واژن با داروی کلوتریمازول

برای درمان عفونت واژن قارچی، پماد واژینال کلوتریمازول به عنوان یکی از بهترین درمان برای عفونت واژن یک یا دو درصد بسته به‌شدت عفونت هر شب یک اپلیکاتور تا یک هفته استفاده شود.

کلام آخر

همان‌طور که اشاره کردیم، عفونت واژن به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که متخصص زنان بر اساس نوع واژینیت، بهترین درمان برای عفونت واژن را تعیین می‌کند. عفونت واژینال گاهی اوقات بسیار دردناک است و باعث اختلال در فعالیت‌های روزانه می‌شود. هرگونه تغییر در ترشحات طبیعی واژن، مشاهده علائمی مانند درد، سوزش، خارش، قرمزی و التهاب و همچنین داشتن شریک جنسی با بیماری مقاربتی، نشانه‌هایی از عفونت واژینال هستند که نباید نادیده گرفته شوند و باید به‌سرعت به پزشک زنان مراجعه کنید. 

شاید خواندن این مقاله برایتان مفید باشد: کیت تخمک گذاری

سوالات متداول

برای خارش و عفونت واژن چه کنیم ؟

می‌توانیم از جوش شیرین، پروبیوتیک و کرم‌های ضدقارچ به عنوان روش‌های خانگی برای کاهش خارش واژن استفاده کنیم.

اگرعفونت قارچی واژن درمان نشود چه میشود؟

اگر عفونت قارچی واژن درمان نشود، ممکن است خطر ابتلا به انواع بیماری‌های مقاربتی (STDs) مانند تبخال، کلامیدیا، سوزاک و HIV افزایش یابد.

بهترین داروها برای درمان برای عفونت واژن چیستند؟

آمپی‌سیلین، جنتامایسین، مترونیدازول و داکسی‌سایکلین از بهترین داروهای درمان عفونت‌های واژینال هستند.

اپلیکاتور چیست؟

اپلیکاتورهای واژن در طرح‌ها و اشکال مختلف در طول دهه‌ها مورد استفاده قرار گرفته‌اند. اما اصلاً آنها برای انتقال وسایل پیشگیری از بارداری به داخل دهانه رحم طراحی شده بودند، که این امر ممکن است خطراتی برای مخاط واژن ایجاد کند. مدل‌های معمولی اپلیکاتورها، علاوه بر این کاربردهای استاندارد، با اشکال و طرح‌های متفاوت دارای یک ویژگی مشترک هستند: دارای یک سوراخ آپیکالی که به‌منظور ارسال فرمول‌های ژل یا کرم به سطح دهانه رحم می‌باشد.